Menü
     
Tevékenységeink
     
Árjegyzék 2013. Ősz
     
Nagykereskedelmi Árjegyzék 2012./2013.
     
Foreign Partners
     
Hírek, cikkek, érdekességek
     
Partnereink

Promo-Med Kft.

Linkcenter

2370.hu

     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Illatos növények

Illatos növények

levendula

Az illatokhoz érzelmek és képzetek táríthatók, a növények e tulajdonságát azonban nem használjuk ki kellőképpen. A kertben az illatok széles skálájával találkozhatunk, a kankalinok finom "kölnijétől" némelyik bangita szegfűszegre emlékeztető "parfümjéig". A kiültetés mindegyik szintjére választhatunk néhány illatozó növényt a sövényektől, cserjéktől és kúszónövényektől a talajtakarókig, sőt, a gyepekig.

 

 orvosi zsálya

Az illat nem csupán a növények virágaiban van jelen, hanem olykor leveleik is árasztják, a levélszövetekben lévő illóolajok ugyanis védelmet nyújtanak az állati kártevőkkel szemben. Különösen a száraz területekről származó növények párologtatják illóolajukat. Az illat képes  hangulatok vagy tájak felidézésére: meleg, száraz éghajlaton bizonyos cserjék és félcserjék, mint a szuhar, a zsálya, a kakukkfű és a levendula a mediterrán tájra emlékeztetnek. A nedves, csendes légkörben aktivizálódó illatok, mint az angyaltrombita, a májusi gyöngyvirág az erdő párás, termékeny légkörét idézi.

angyaltrombita                                                                                     májusi gyöngyvirág

Körültekintő tervezéssel gondoskodhatunk olyan környezetről, amelyben teljes mértékben érvényesülnek az illatok. A levegőnek nyugalomban kell lennie, hogy érzékelhessük őket. Falakkal vagy növényekkel védett térben jóval intenzívebbek, a meleg, napsütötte fal is illatozásra serkent bizonyos kúszónövényeket és számos rózsát.

Ha stratégiai pontokon illatos növényeket helyezünk el, az arra késztet, hogy bejárjuk a kertet, de életet visz a környezetbe, és megalapozza a hely szellemét is. Igazán megkapó, ha a tavaszi rügyfakadáskor a balzsamnyár kis csoportja fűszeres illatával a kapubejáratnál köszönt bennünket. Az aromás levelei miatt régóta termesztett rozsdaszínű rózsát oda helyezzük, ahol a szél szabadon viheti könnyű illatát. A fűszeresebb tömjénrózsa erőteljes, sőt titokzatos parfümöt bocsát ki, különösen nyári harmat és eső után.

Az ülőhelyek rendszerint védettek, ideálisak az illatos növények számára. A lilaakác, a lonc vagy egyéb kúszónövények rácsokon és lugasokon nevelhetők, a levelendula vagy a rozmaring illatos "háttámlát" képezhet egy-egy alacsony pad mögött. Az aromás fűszer- és gyógynövényeket úgy helyezzük el, hogy ülőhelyünkről megérinthessük őket. Állítsunk kézmagasságban egy nagy, lapos tálat korzikai mentával megtöltve, hogy elterülő hajtásain végighúzhassuk tenyerünket, és helyezzünk liliomokkal, citromillatú verbénával, bazsalikommal beültetett cserepeket sűrűn egymás mellé, hogy évszakonkénti változatosságukkal megörvendeztessenek minket és vendégeinket. A futó kakukkfüvet irányítsuk úgy, hogy belenőjön az útburkolatok hézagaiba: amikor rálépünk, akkor bocsátja ki illatát. Még nagyobb élvezetet nyújtó környezetet is teremthetünk például, ha alacsony falak vagy vasúti talpfák segítségével kiemelkedő ágyat létesítünk, és beültetjük kamillával. Ez sokkal hatásosabb, mint egy nagy terjedelmű, munkaigénye s kamillagyep, és optikai súlyponttá is válik a kertben.

Némely növény a nap meleg időszakában áraszt illatot, hogy a megporzást végző rovarokat magához csalogassa, míg mások csak akkor, amikor az éj leszáll. A nappal vége felé a csökkenő hőmérséklet serkenti az illatkiválasztást azoknál a növényeknél, amelyek molyokat és egyéb éjszakai rovarokat vonzanak. Ha ezeket az ablak köré ültetjük, illatuk egész este terjengeni fog, és mintegy beviszi a kertet a házba.

A legkábítóbb illatú virágok közül sok a nedves, mérsékelt éghajlatról és a trópusokról származik, ahol parfümjük a párás, meleg levegőben terjed. Bizonyos növényeket, a citrusféléket és a fagyérzékeny angyaltrombitát a hideg időszakban a télikert védett részeibe kell bevinnünk. Itt a csendes, belső téri környezetben válik legerősebbé az illatuk: ha az angyaltrombita "szagát" a kertben sodorja felénk a szellő, gyengének találjuk, ám erősnek tűnik, ha zárt térben találkozunk vele.

A finom aromák, mint például az illatos levelű muskátlié, azok számára valók, akik kevésbé átható élményeket igényelnek. Bizonyos erősebben illatozó növényeket még a kertben is gondosan kell elhelyeznünk, hogy érzékelésük ne váljék nyomasztóvá. Sok növény ugyanakkor csak tömeges kiültetésben illatozik. Egy csillagvirággal borított erdei tisztás édes, finom illatot áraszt, ami kis felületű kiültetés esetén elvész, ugyanez érvényes a cserjés csillagfürtre és a rekettyére is. Kis kertben, ahol nincs hely nagy felületű kiültetésre, különösen fontos a gondos elhelyezés.

Az illatos növények bármilyen jellegű kertbe beilleszthetők, s napos vagy árnyékos helyre egyaránt telepíthetők. ne csupán a feltűnően illatos rózsákat, aromás fűszer- és gyógynövényeket válasszuk, hanem olyan fajokat is, melyek diszkrétebb meglepetéseket kínálnak, mint például a törpeszegfűk, nagyobb kertbe például illatos cserjecsoportot is tervezhetünk. Tavasszal a farkasboroszlán és az illatos lonc, nyáron a lilaakác, az orgona, a jezsámen, majd az egészen őszig virágzó barátcserje gondoskodik karakteres illóolajokról.

     
számláló
Indulás: 2008-01-22
     
elérhetőség

Dabas, Bartók Béla út 99.

A címre kattintva térképen megtekinthető

Czeróczki András: 30/9838-545

Czeróczki Andrásné: 30/386-6325

Szklenárik-Czeróczki Zsuzsanna: 30/227-5512

dabasifaiskola@gmail.com

Telephely: Dabas, Peszéri u. 7., Fax.: 29/367-710

     
Facebook
     
Képek
     
Kerttervezés képek
     
Növények és gondozásuk
     

Új design! Az egyetlen magyar Olicity és a legaktívabb Zöld Íjász rajongói oldala! 6. évad & Arrowverse hírek!    *****    No.1 Christina Aguilera Fan Site - Minden ami X-Tina, minden héten újdonságok! Katt!    *****    TelenovelasWeb - Hírek, képek, videók, saját véleménnyel tarkított bejegyzések telenovellákról és a színészekrõl! Gyere!    *****    Hamarosan olvashatók lesznek az oldalamon az Asztro-tükör asztrológiai írásai, cikkei.    *****    Gesztenye, gesztenye, gesztenye... és egy álmos sün! Gyertek az októberi rétre Mályvával és Pipitérrel! Irány a Mesetár!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    Ha te is a letisztult stílus híve vagy, nézz be hozzám! Smink, ruha, kritika //Style and Stuff// Style and Stuff//    *****    MINDEN HÓNAPBAN INGYENES G-PORTÁL SABLON! TELJESEN ÁTSZERKESZTHETÕ A LEGÚJABB KÓDOKKAL! Ne maradj le egyik hónapban sem!    *****    Rendeld meg az asztrológiai csomagok egyikét és teljesen ingyen megbeszélheted velem a kérdéseidet telefonon, skypeon!!!    *****    Nézz filmet messengeren! Ha szereted a filmeket klikk ide! Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film! Film!Film!    *****    Nézz filmet messengeren! Ha szereted a filmeket klikk ide! Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!    *****    A CSILLAGJÖVÕ OLDALON RENDKÍVÜLI AKCIÓK,LEHETÕSÉGEK.A MEGRENDELÉSEK UTÁN TELJESEN INGYENES KONZULTÁCIÓ,TANÁCSADÁS.VÁRLAK    *****    Õszi manókalandok a réten! Búcsúztassátok el ti is útra kelõ madarainkat Mályvával és Pipitérrel! Gyertek a Mesetárba!    *****    | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale |    *****    Bûbájos boszorkák - Charmed - Extrák - Érdekességek - Cikkek - Interjúk - Bûbájos boszorkák - Charmed - Charmed -Játékok    *****    Infrashape Horizontal fittness stúdió Debrecen    *****    WISE-VOGUE | SZISSZ ÉS KLAU BLOGJA TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA // WISE-VOGUE // WISE-VOGUE    *****    * GP Life * Webes hírek * Nem csak gportálos oldalaknak * GP Life * Webes hírek * Nem csak gportálos oldalaknak *    *****    Ha fújnak az õszi szelek - forogjanak a papírforgók!!! Négy szép színes forgó érkezett a Mesetárba! Kukkantsatok be!    *****    Légy a magad asztrológusa! INGYENES az asztrológia OKTATÁS az ASZTRO-suliban.